Vad är foliedekor och till vad används det?

Foliedekor är en typ av inredningsdekor som används för att dekorera olika miljöer, för att informera och för att skapa snygga rumseffekter och miljöer. Foliedekor kan varieras i form och uttryck till bland annat företagsnamn, logotyper, konst och mönster och används för både invändiga och utvändiga miljöer för allt från glasdörrar, väggar, golv, trappor och tak till inomhus- och utomhusfönster, butikskassor och receptionsdiskar.

I denna artikel tänkte vi presentera sju olika typer av foliedekor som ofta används och vi på FocusNeo kan erbjuda dig.

1. Frostad foliedekor

Frostad folie för glaspartier som t ex fönster, glasdörrar och glasväggar, är mycket vanligt och kanske det första man tänker på när man hör foliedekor. Det skapar ett effektivt insynsskydd samtidigt som det tillåter det naturliga ljuset att lysa upp rummet. Frostad foliedekor finns i otaliga stilar och innehar oändliga designmöjligheter. De kan till exempel bistå med ett delvis eller komplett insynsskydd, och kan anpassas med olika typer av mönster, gradienter och andra skräddarsydda designlösningar. Medan de ofta användas för att skapa privata miljöer i ett kontor och andra miljöer, så kan de också vara ett vackert komplement till arkitektoniska inredningsdetaljer.

2. Texturerad foliedekor

Texturerad foliedekor kan bli en både tilltalande och praktisk kombination av gradvisa färgövergångar och minimalistisk stil. Texturerad foliedekor gör det enkelt att framhäva attraktiva detaljer och samtidigt dölja det oattraktiva.

Precis som frostad folie tillåter texturerad foliedekor att skapa ett effektivt och attraktivt insynsskydd som samtidigt släpper genom det naturliga solljuset.

3. Dekorativ printad foliedekor

Printad foliedekor är en stil av unik dekorationsfolie som används för sin dekoration och funktionalitet, eller båda två. Printad foliedekor för fönster innehar liknande egenskaper som solskyddsfolie innehar, men med fler designmöjligheter. Printad foliedekor tillåter dig att skapa en vackra interiörer såväl som exteriörer genom att inkorporera unika designlösningar. Allt från frostade eller matta ytbehandlingar, till attraktiva färgspektrum och geometriska mönster.
Printad foliedekor innebär möjligheten till både kreativ och unik design såväl som effektivt solskydd.

4. Perforerad foliedekor

En perforerad foliedekor är en variant av printad foliedekor som har fördelen att den är utformad för att skapa genomskinlig fönstergrafik. Med upp till 50% perforering och en svart baksida får de en enkelriktad synlighet. Den kan användas både inomhus och utomhus samt även vid tillfälliga kampanjer på t ex bilar och bussar.

5. Utskuren foliedekor

Utskuren foliedekor erbjuder en värld av möjligheter när det kommer till marknadsföring och varumärkesutveckling. Den kan hjälpa till med allt från att transformera dina glasdörrar och fönster till en effektiv marknadsföringsyta, till att skapa en attraktiv fasad för restauranger, hotell, butiker och alla andra typer av verksamheter.

Vanliga typer av utskuren foliedekor består både permanent och tillfällig dekor av logotyper och företagsnamn på skyltfönster såväl som glasväggar inne i butiken.

Det finns även former av utskuren foliedekor som används som kontrastmarkeringar. Dessa har ett dekorativt syfte, men används framförallt för att skapa säkrare och tryggare miljöer för personer med nedsatt synförmåga. Läs mer om våra kontrastmarkeringar.

 

6. Foliedekor med mönster

En trend som löper parallellt med skräddarsydd foliedekor och specialglas är foliedekor med olika typer av mönster. Det erbjuder en stilren inredningsdesign för en unik miljö som skapar både en personlig och privat miljö.

Likt texturerad, gradient och frostad foliedekor så kan dekorativ foliedekor med mönster skapa en inspirerande accent för alla typer av rum och byggnader. Mönstren kan variera från allt mellan geometriska mönster, till moderna streckkodsränder, till gnistrande stjärnor, med näst intill oändliga designmöjligheter.

7. Frostad/etsad foliedekor med färg

Kategorin ”frostad/etsad foliedekor” används ofta för att beskriva ett varierande urval av unik foliedekor som består av olika färger, stämningar och perspektiv. Dessa distinkta foliedekorer kan användas för att anpassa både interiörer och exteriör för att skapa ett unikt utseende och känsla.

Frostad/etsad foliedekor är genomskinlig och färgglad folie i toner av t ex mint, blå, rosa eller guld. De används för att tillsätta lite färg till glaset och kan antingen installeras enskilt eller i kombination med annan matt foliedekor i svart eller vitt för att skapa en mängd olika effekter.

Skapa unika och tilltalande miljöer med foliedekor

FocusNeo erbjuder ett brett utbud av foliedekor med unika designmöjligheter för interiörer, exteriörer såväl som bilar, och kan skräddarsys helt efter dina behov och förutsättningar.

Kontakta oss direkt för att se några exempel på foliedekor vi tidigare gjort.