• VÅR HISTORIA
    Mer än ett halvt sekel av ljusskyltar

1960-talet

Det började 1965 i Stockholm. Rolf Näslund grundar Focus Neon med ambitionen att hjälpa företag bli synligare och tydligare för sin omgivning med hjälp av tillverkning och underhåll av ljusskyltar. Företaget håller till på Rådmansgatan i Stockholm och den första kunden blir Endres Livsmedel på Odengatan 54. Under 1966 växer verksamheten till fyra medarbetare och man flyttar till nya lokaler på Vikingagatan i Vasastan.

1970-talet

1971 köps Atlas Neon AB upp och redan 1972 förvärvar Focus Neon verksamheten i Philips Neon, grundat redan 1924 och ett av dåtidens äldsta och största företag inom skyltbranschen. Vid förvärvet får man tillgång till know-how, licenstillverkning av Philips Reflekta-rör och produktutveckling i världsklass. Genom förvärvet blir Focus Neon marknadens största och ledande aktör inom ljusreklam, en position som vi fortsatt behåller än idag. FocusNeo flyttar in i Philips lokaler i Hägersten i Stockholm.

Under 1973 får Focus Neon uppdraget att leverera 600 skyltar till Skandinaviska Enskilda Banken, nuvarande SEB, vilket blir inledningen på ett viktigt och nära samarbete som ännu pågår, nu mer än 40 år senare.

1975 inleds samarbetet med tyska Maas & Roos AG. Den tyska fabriken är idag, mer än 40 år senare, fortfarande huvudleverantör till FocusNeo.

Stora beställningar från t ex PK-banken, Föreningsbanken och Arla leder till att Focus Neon öppnar filialer i Göteborg och Malmö under senare delen av 1970-talet. 1978 levereras den första elektroniska skylten – en tid- och temperaturskylt till TryggHansas nya huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm.

Bilden visar Rolf Näslund framför huvudkontoret på Instrumentvägen i Hägersten.

1980-talet

Från att neonskyltarna varit totaldominanta i stadsbilden under 50- och 60-talet, vänder trenden och under 70- och 80-talen börjar istället billiga, lysrörsbestyckade ljuslådor att synas alltmer.  För Focus Neon startar 80-talet med ett uppköp av Neontjänst AB i Göteborg och 1983 görs ett av de mer spektakulära arbetena i Stockholm, då Focus Neon får uppdraget att renovera NK-klockan.

1986 tecknas ett globalt avtal mellan SAAB Scania och Focus Neon om skyltleveranser till både återförsäljare och kontor runt om i världen. Samma år köper Focus Neon SydNeon och växer till 30 medarbetare i Malmö. Två år senare öppnar Focus Neon AS sitt kontor i Oslo, det första kontoret utomlands. Under 80-talet genomförs flera stora omprofileringsprojekt för t ex Skanska, BPA, Nordbanken och ABB.

1988 flyttas neonrörstillverkningen från Hägersten till Jönköping efter ett övertagande av Astralskylt.

1990-talet

Under slutet av 1990 talet slår lysdioden igenom som belysningskälla och 1998 introduceras LPFLEX i Skandinavien. Ungefär samtidigt försöker Stockholms Stads stadsarkitekt Per Kallstenius återskapa de stora paradgatorna i Stockholm med nya trädplanteringar, cykelbanor och mindre bilism. Även skyltningen i stadsmiljön påverkas när ljuslådor mer eller mindre förbjuds till förmån för fristående profilbokstäver.

Under 90-talet får Focus Neon förtroendet att genomföra omprofileringarna av bland annat Sparbanken, Åhléns, Skandia och när SE-Banken blir SEB. Focus genomför ett flertal stora projekt med elektroniska skyltar bland annat till Råsunda fotbollsstadion, Ullevi och Scandinavium.

1998 är första gången priset för Årets skylt i Stockholm delas ut och Focus Neon står som vinnare med Café Milano på Kungsträdgårdsgatan. Året därpå vinner Focus Neon samma pris med Falcks stora, röda ljusskylt i Västberga.

2000-talet

NK klockan takskylt av FocusNeo

Grundaren Rolf Näslund slutar som VD under 2000 och verksamheten drivs vidare under ledning av sönerna Mikael och Magnus.

Teknikutvecklingen fortsätter och en allt större andel skyltar tillverkas med LED som belysningskälla. Focus Neon får uppdraget att renovera NK-klockan för andra gången och denna gång byts neonrören ut och ersätts med LED-teknik. Andra stora uppdrag som genomförs under 2000-talet är omprofileringarna av E-ON, Lantmännen och DHL. 2006 inleds ett mer än 10 år långt samarbete med PostNord där tusentals skyltar under åren byts ut för att ersättas med nya logotyper. Vi inleder även våra samarbeten med restaurangkedjorna McDonald’s och Burger King.

Under 2005 inleds en stor hållbarhetssatsning inom Focus Neon och företaget miljödiplomeras för första gången enligt Svensk Miljöbas. Miljödiplomeringen har sedan förnyats varje år sedan dess.

2009 bildas Focus Electronic AB för att sköta försäljningen av elektroniska skyltar, LED-displayer och trafiksystem. Samma år läggs tillverkningen av neonrör i Jönköping ned pga allt mindre efterfrågan på klassiska neonrör.

2010-talet

Det större antalet nordiska projekt leder till att Focus Neon öppnar kontor i Finland 2013. Under 2012 genomförs ett av de mest omfattande och tidspressade projekten i Focus Neons historia, då detaljhandelskedjan Dressmann byter logotyp och mer än 1 300 skyltar skall bytas på 370 butiker i sju länder under en tidsperiod på 12 dagar.

Focus vinner avtalet att profilera nya Tele2 Arena i Stockholm och norra Europas största köpcentrum, Mall of Scandinavia. I profileringen av Mall of Scandinavia ingår även leverans av Europas hittills största LED-display på 525 kvm.  Samarbetet med Nordens största kaffebarskedja Espresso House påbörjas.

Under andra hälften av 2010-talet är konkurrensen i branschen stenhård, och företaget behöver förnyas. Med ett underlag från ett antal workshops tas nya strategier för framtiden fram. Satsningen manifesteras med nytt namn och ny logotyp. FocusNeo är vårt nya namn. Neo knyter an till neon och härstammar från grekiskans Neos, som betyder ny. Något som vi måste vara. Alltid.

Idag, mer än 50 år efter grundandet, är FocusNeo störst i Norden inom ljusskyltar och visuell kommunikation. Vi är fortfarande ett familjeägt bolag och drivs av långsiktighet och hållbarhet, både ur ett ekonomiskt såväl som miljömässigt perspektiv. Vi ska vara ett kundfokuserat företag som driver utvecklingen och återspeglar kvalitet i allt vi gör in i minsta detalj. Det är ett löfte som förpliktigar, men vi är övertygade om att vi kan leva upp till det. Vi vill vara bättre både för dig och för ditt varumärke.

SE HUR VI KAN HJÄLPA DIG