Snabbguide om informationsskyltar

Informationsskyltar kan vara de viktigaste skyltarna vi har. Det är dessa som tydligt markerar upp något eller visar vägen. Även vägskyltar kan komma att kallas informationsskylt – eftersom de också informerar om vad som gäller. Att hänga upp en snygg och tilltalande informationsskylt kan göra mycket för atmosfären och känslan av ett rum eller annan plats. När det kommer till offentliga miljöer behöver man tänka på att skylten måste vara tydlig, lättförståelig och informativ.

Informationsskyltar – Vad du kan använda dem till

Att ha informationsskyltar utomhus är ett bra sätt att hänvisa folk vart de ska gå eller om det är några speciella regler som gäller för ett område, eller bara ge allmän information om någonting.

Så vilka olika typer av informationsskyltar finns det? En informationsskylt kan vara digital, bestå av enkla texter på plåt eller trä, eller vara utformade med någon typ av innerbelysning.

Utomhus

Om man vill ha en skylt utanför en butik eller restaurang för att visa vart man finns så är skyltar med belysning att föredra. Eftersom dessa informationsskyltar är utomhus vill man såklart att de ska synas på dagen såväl som på natten, när solen skiner eller när ett tungt moln hänger över staden. En bra skylt kan också stärka ditt varumärke och vara en igenkänningsfaktor när kunder besöker dig.

Andra vanliga informationsskyltar inkluderar större eventskyltar som informerar allmänheten om när det exempelvis är en konsert, ett sportevenemang eller annan tillställning. Dessa skyltar syns oftast vid sidan om vägen (vanligtvis motorväg) precis innan man kör in till stan, eller så sitter de direkt på stadion.

En annan typ av informationsskylt är den stående tillfälliga skylten som bland annat mäklare använder sig när de ska ha visning för hus eller lägenhet. Informationsskyltar utomhus kan användas till många olika syften och behov, det är bara fantasin som sätter gränser.

Orienteringstavlor

Många gallerior använder sig av informationsskyltar med kartor som dels berättar lite om varje butik, dels visar vägen till vart i gallerian man kan hitta dem. I ett bostadsområde eller i en kontorsbyggnad använder man sig av orienteringstavlor på ett liknande sätt för att hjälpa besökare att navigera sig inom området och hitta rätt.

Wayfinding

Informationsskyltar inom wayfinding är viktiga för att skapa tillgänglighet för alla. På kommersiella fastigheter tillför de ett stort mervärde för besökaren och visar vägen till rätt byggnad och lokal. Rätt utformade tillför de även en ökad säkerhet för synsvaga och funktionshindrade.

Kontakta FocusNeo så hjälper vi dig utforma ett komplett system av informationsskyltar och wayfinding för ditt område.

Lars Lindberg är marknadschef på FocusNeo

Head of Marketing

+46 8 681 68 34

lars.lindberg@focusneo.se

Lars Lindberg är marknadschef på FocusNeo med flera års erfarenhet av varumärkesprofilering för företag och fastigheter.