Skylttillverkning som påverkat populärkulturen

En snygg skylt lämnar ingen oberörd. Och ingen skylt sticker väl ut så mycket som neon-skylten! Den första kommersiella neonskylten sattes upp i Frankrike 1912 och har sedan dess blivit ett välbekant inslag i städer över hela världen. Neonskylten är döpt efter den gas som ger det sällsamma skenet. I dag används allt oftare LED-neon i skylttillverkning, vilket är både mer kostnadseffektivt och hållbart i det långa loppet.

Det dramatiska skenet från neon inspirerar kreativa människor över hela världen. I Sverige har minst två melodifestivalbidrag vunnit finalen där neon varit en viktig del av låttexten. Det mest kända bidraget är förstås Lena Philipssons Dansa i neon från 1987, men även Martin Stenmarcks låt Las Vegas från 2005 handlar en hel del om neon.

Det dramatiska skenet från neon inspirerar kreativa människor över hela världen. I Sverige har minst två melodifestivalbidrag vunnit finalen där neon varit en viktig del av låttexten. Det mest kända bidraget är förstås Lena Philipssons Dansa i neon från 1987, men även Martin Stenmarcks låt Las Vegas från 2005 handlar en hel del om neon. 

Skylttillverkning som satt spår i musiken: fem lysande låtar

  • Underneath the Neon sign – the Kinks, 1975 
  • Neon Lights – Kraftwerk, 1978 
  • In Neon – Elton John, 1984
  • Neon – John Mayer, 1999
  • Neon Lights – Demi Lovato, 2013

Skylten som blev ett landmärke

Inte bara neonskyltar har blivit en del av populärkulturen. Det går inte att prata om skyltar utan att nämna Hollywood-skylten. Den berömda skylten sattes upp 1923 för att göra reklam för ett bostadshusprojekt och hade då texten ”Hollywoodland”. Under slutet av 30-talet slutade skylten att underhållas och tilläts förfalla. Det var först 1973 som skylten fick status som landmärke och några år senare började ett omfattande restaureringsarbete.

 

I dag lyser Hollywood-skylten starkare än någonsin. Under årens lopp har landmärket skymtats i ett hundratal filmer, otaliga serier och förekommer i musiktexter, dock inte lika ofta som neon-skyltar. 

Här är tre låtar där Hollywood-skylten förekommer i texten:

  • Hollywood sign –  Nico Vega, 2006
  • Feeling alive – The Jonas Brothers, 2010
  • Party in the USA – Miley Cyrus, 2009

Hollywood Sign (Zuschnitt).jpg
By Thomas Wolf, www.foto-tw.de, CC BY-SA 3.0, Link

Skylttillverkning i Stockholm & Göteborg

Stomatolskylten vid Klevgränd är landets äldsta rörliga ljusreklam som fortfarande fungerar. Den lysande skylten sattes upp 1909 och har i dag fått kultstatus. Kanske är detta Sveriges motsvarighet till Hollywoodskylten? Stomatolskylten har hittills inte varit med i någon låttext, men precis som Hollywoodskylten har den skymtats i film. När deckarförfattaren Stieg Trenters bok I dag röd skulle filmatiseras, så var Stomatolskylten med i bakgrunden.

Att en skylt blir kultförklarad är en dröm för en skylttillverkare. FocusNeo började med skylttillverkning i Stockholm i mitten av 60-talet och sedan dess har företaget vuxit. 1983 fick vi den stora äran att för första gången renovera NK-klockan, en skylt som nära nog har kultstatus. I början av 80-talet köpte vi också upp Neontjänst AB vilket gjorde att vi kunde starta skylttillverkning i Göteborg. I dag är vi störst i Norden inom ljusskyltar och visuell kommunikation. Vi arbetar med skyltar i Malmö, Oslo, Göteborg, Stockholm och Helsingfors.

Vill du också skylta med din verksamhet? Vi hjälper dig gärna! I vårt utbud finns allt från LED-skyltar till ljuslådor, taktila skyltar och fordonsdekor. Ta hjälp av en erfaren skylttillverkare så kanske din ljuslåda i Stockholm blir nästa kultförklarade skylt!

Holger Ellgaard, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Lars Lindberg är marknadschef på FocusNeo

Head of Marketing

+46 8 681 68 34

lars.lindberg@focusneo.se

Lars Lindberg är marknadschef på FocusNeo med flera års erfarenhet av varumärkesprofilering för företag och fastigheter.