FRÅGA OSS

Neon är den klassiska ljuskällan i skyltar och har använts sedan 1920-talet. Det är inte svårt att förstå varför.  Med hjälp av neon får du en skylt med bra ljusstyrka, klassisk retrokänsla och en lång livslängd. Neonrör kan fås i de flesta kulörer och ges möjlighet att tändas och släckas i olika sekvenser för att fånga ögat. Du kan variera neonskyltar i olika utföranden, som bokstavsprofiler eller på bakgrunder i varierande material och färger. Användningsområdena är många och du kan till exempel använda din neonskylt till inredning, som iögonfallande fasadskyltning eller som en ljuskälla.

FÖRDELAR MED NEONSKYLTAR

  • Klassisk autentisk känsla som är svår att slå
  • Högt uppmärksamhetsvärde
  • Skarp ljusintensitet
  • Lång livslängd

TILLVERKNING OCH DESIGN AV EN NEONSKYLT

Som du kanske hör av vårt namn, FocusNeo, har vi vårt ursprung i neon. Vi började redan på 1960-talet och har sedan dess ritat och tillverkat ett oräkneligt antal neonskyltar. Det finns flera varianter, men idag gör vi dem i princip bara där rören är synliga. Längre ned på sidan hittar du ett galleri med några exempel på olika skyltar och konstprojekt som vi arbetat med genom åren.

Neon är en ädelgas som avger rött sken. Genom att blanda med argon eller färgpulver kan man få fram valfri kulör. Neonrören är tillverkade i glas och formas efter önskade bokstäver eller logotyp. Därefter fylls de med neon eller en kombination av neon och argon. Eftersom rören går att forma nästan fritt lämpar de sig väl till belysning av just bokstäver. Av naturliga skäl finns det dock begränsningar för hur detaljrika eller hur små bokstäverna kan göras vid krökningen av neonrören.

Läs mer

NEONSKYLT TILL DIN INREDNING

På senare år har neonskyltar till inredning blivit en populär detalj bland både företag och designintresserade. De ger ett originellt och starkt intryck oavsett i vilken miljö de placeras i och får dig och din verksamhet att sticka ut ur mängden. Genom att beställa en skräddarsydd neonskylt till din inredning får du en charmig skyltlösning som fungerar både som inredningsdetalj och ljuskälla.

RETRO NEONSKYLT ELLER MODERNA LED-SKYLTAR?

Neonskyltar är en tidlös klassiker som än idag är oerhört populära. Med dagens moderna teknik är det dock möjligt att imitera ett retro utseende med hjälp av LED-teknik. Idag tillverkar vi skyltar med riktigt neon endast när man vill åt den autentiska neonlooken och det finns inget annat alternativ att tillgå.

Det finns många fördelar med att köpa neonskylt med LED eller att byta ut sin gamla till en ny skylt:

  • På lång sikt blir en retro skylt med neon mer kostsam och mindre miljövänlig än skyltar med motsvarande LED-teknik.
  • Idag ersätter vi oftast neon med annan teknik, som kan ge samma retrokänsla, men som sparar upp till 90% i energiförbrukning.
  • LED-neon är tåligare, då neonrör är väldigt sköra och mer känsliga för yttre åverkan
  • LED-neon är enklare att anpassa efter den färg och sken du vill ha

Vi har samlat mycket information om skillnaderna på en egen sida om neonliknande LED-skyltar och en autentisk skylt med klassiska neonrör. Du kan även hitta mer information om dagens moderna skyltteknik på sidan LED-skyltar.

Vi arbetar även med service och underhåll av äldre skyltar. Oavsett om du vill behålla och reparera den ursprungliga neontekniken eller förse din gamla skylt med modern LED-teknik är du välkommen till oss. Kontakta oss om du vill veta mer.

HUR DÅLIGT ÄR NEON FÖR MILJÖN?

Anledningen till att neon inte används i lika stor utsträckning är främst på grund av att rören ansetts dåliga för miljön. Detta på grund av att vissa typer av neonrör innehåller kvicksilver. Om röret på en neonskylt utomhus går sönder kan det ställa till problem i naturen, likväl måste du miljöhantera och källsortera ett trasigt neonrör på en återvinningscentral, då kvicksilver är en av de allra farligaste miljögifterna.

Det finns idag neonrör som inte innehåller kvicksilver. Det betyder dock inte att de är mer miljövänliga än sin LED-motsvarighet. LED-teknik är i dagsläget det mest miljövänliga alternativet, dels för att det inte innehåller några skadliga ämnen som bly, kvicksilver eller halogengas, dels för att 90% LED-lamporrnas energi omvandlas till ljus och endast 10% till värme. Hur mycket mer miljövänlig en LED-skylt är varierar beroende på en rad olika faktorer, till exempel effektiviteten av skyltens transformator. Vanligtvis brukar man säga att en skylt med riktig neon förbrukar cirka tre gånger mer energi än vad en LED-skylt gör.

En annan fördel med LED-skyltar är att de inte heller avger någon ultraviolett strålning som kan skada omgivande material.

Mindre

FUNDERAR DU PÅ ATT KÖPA NEONSKYLTAR? KONTAKTA OSS.

På FocusNeo har vi mer än 50 års erfarenhet av projektledning, design, konstruktion och montage av neonskyltar som inredning såväl som utomhusskyltar. Vi erbjuder helhetslösningar där vi hjälper dig genom hela processen från start till mål med projektering & planering, installation samt löpande service och underhåll. Våra prisbelönta skyltdesigners hjälper årligen hundratals kunder med profilering och att hitta rätt uttryck till sin skyltning. Oavsett om du är ute efter en neonskylt till din inredning eller fasad så kan vi hjälpa dig. Inget projekt är för komplext för våra skyltdesigners och bara din fantasi sätter gränsen för vad som är möjligt med din visuella kommunikation.

Redo att beställa? Gör en egen skylt med hjälp av oss på FocusNeo eller kontakta oss för mer information om våra retro och moderna neonskyltar.

FAQ

Alla skyltar vi tillverkar är individuellt utformade och priset beror framförallt på skyltens storlek, utformning, materialval och teknisk lösning. Om du vill ha en kostnadsuppskattning är du välkommen att skicka en offertförfrågan.

Neon (och Argon) är ädelgaser som fylls i ett bockat glasrör och sedan antänds för att avge ljus. En neonskylt ger en geniun och ett speciellt visuellt intryck. Skyltar med LED-neon har tagits fram för att efterlikna neon, men ljuskällan består istället av lysdioder som är mer flexibla och kan utformas i en mycket stor variation av färger. LED är mer energieffektivt än neon och mer tåligt mot åverkan.

Det beror mest på skyltens storlek, men generellt sett är neon mycket energikrävande. Motsvarande skylt i LED-neon drar 10-15% jämfört med vanligt neon.

VILL DU VETA MER OM HUR VI ARBETAR MED SYNLIGHET OCH KONSTRUKTION ELLER BOKA ETT MÖTE?