Så arbetar en skyltdesigner – intervju med Mikael Sjösten

Riktig bra skyltdesign handlar om mer än bara ett snyggt utseende. En som vet vad vi pratar om är Focus Neons prisvinnande formgivare Mikael Sjösten, ovan flankerad av Stig Johansson (t.v.), Focus Neon och Peder Smith (t.h.), Bockholmengruppen, som vann Stockholms Skyltpris 2016 för restaurang Le Rouge. Mikael arbetar till vardags på vår interna designstudio och tar fram visuella identiteter och skyltkoncept i egen regi eller i nära samarbete med arkitekter och designbyråer. Vi pratar idag om vad man ska tänka på när det kommer till skyltdesign och designprocesser.

När det gäller skyltdesign, vad är viktigt att tänka på som uppdragsgivare?

Det första en kund bör göra är att tänka igenom, sammanställa och sedan presentera en vision för oss om hur deras eller kundens skylt ska upplevas, det kan även vara ett konstverk eller utsmyckning. Det innebär att man går igenom behovet, budgeten och den egna grafiska profilen för varumärket, fastigheten eller centrumets regler när det gäller storlek, färger, material med mera. För oss handlar det om att värna om och ständigt förfina kundens varumärke. Just därför vill vi ha så mycket information och inspiration som möjligt innan vi börjar skapandet. Med vår spetskompetens inom material och ljusegenskaper kan vi omvandla logotypen till ett bra skyltkoncept som är genomtänkt, hållbart, tydligt och anpassat till miljön.

moodboard le rouge skyltdesign focus neon

Moodboard Le Rouge skyltdesign

Hur ser arbetsprocessen ut i ett nytt skyltuppdrag?

Skyltprocessen skiljer sig åt mellan små och stora företag. Men oftast inleder vi vårt samarbete med att vi träffas och går i genom kundens kärnvärden och varumärkesidentitet, i praktiken allt som kan ge oss en bättre bild av företaget. Resultatet ger oss en tydlig grafisk fingervisning. När det kommer till större företag och multinationella aktörer får vi oftast skyltuppdragen via deras arkitekt- eller designbyrå. I dessa uppdrag blir vår uppgift att justera och anpassa logotypen utifrån utrymme, placering och omgivning. För att komma verkligheten så nära som möjligt backar vi ofta upp med fotorealistiska 3D-modeller och skyltkonstruktioner.

Finns det något designjobb som du känner dig extra nöjd med?

Oj, det var ingen lätt fråga att svara på. Vårt designteam har ju gjort jättemycket grejer genom åren, allt från skyltkoncept för restauranger, butikskedjor, gallerior och hotell till stora koncerner som PostNord och SEB. Om jag ska välja ut ett specifikt skyltuppdrag så får det bli omprofileringen av butikskedjan Dressmann för några år sedan. Jag tog fram grunden till ett nytt manligare och modernare skyltkoncept som vi sedan tillsammans med kunden förfinade. Uppdraget var stort mycket inspirerande och utmanande. När designen godkänts tillverkade vi 1300 nya skyltar och monteringen skedde samtidigt i sju länder, på 370 platser, under 12 dagar.  Då fick vi verkligen visa framfötterna och visa vad vi går för.

Till sist, hur kändes det att vinna Stockholms Skyltpris 2016 med restaurang Le Rouge?

Det var naturligtvis kul att få priset och jag tror att det var första gången som vi har vunnit ett pris utan att det varit en designbyrå eller arkitekt emellan. Därför kändes det extra roligt att de köpt vårt koncept! Efter högvinsten har vi tillsammans med restaurangkoncernen Bockholmengruppen tagit fram ytterligare ett par fina skyltar som är på väg upp. (Läs mer om Stockholms Skyltpris här.)

le rouge focus neon
Restaurang Le Rouge, Brunnsgränd 2-4, Stockholms Skyltpris 2016, Foto Mikael Sjösten