• FRÅN NOLL TILL RIKSTÄCKANDE PÅ 40 DAGAR
    Effektiv omprofilering av 74 Cerverabutiker

Under de senaste fem åren har ledningen för Cervera drivit en dramatisk förändringsresa, från traditionell fackhandel till modernt, helintegrerat detaljhandelsföretag. Under 2017 fick företaget, som under 2015 förvärvades av investeringsfonden Accent Equity, en helt ny, betydligt renare och mer välkomnande profil. En omprofilering som genomfördes i samarbete med FocusNeo.

Cerveras marknadschef Erika Dalle:

”Vi hade redan genomfört en ökad samordning av ett tidigare lite väl varierat sortiment, och våren 2017 spikade vi ett helt nytt profilprogram som bättre skulle återspegla vår verksamhet och våra värderingar. Vår omprofilering var total, från logo och färger till fasadskyltar, dekorer, inredning och kampanjmaterial.”

Från Luleå i norr till Malmö i söder

Ett viktigt mål var att lansera det nya Cervera samtidigt över hela landet. Med 74 butiker från Luleå i norr till Malmö i söder innebar detta i praktiken en rejäl utmaning. Erika Dalle igen:

”Under våren och sommaren 2017 planerade vi genomförandet av den nya profilen in i minsta detalj. Ett tidskrävande moment var att förbereda för helt nya fasadskyltar, som både måste anpassas för varierande arkitektur och förutsätter samråd med fastighetsägare, centrumledningar och så vidare. Det innebar en del jobb för oss, men framför allt för FocusNeo som levererade både skyltar och foliering. Men det gick väldigt smärtfritt, de började i slutet av augusti och var klara i mitten av oktober. 74 butiker på sex veckor! Ett par franchiseenheter fick ytterligare lite tid, men de var i alla fall klara till jul.”

Från jätteportaler till småskyltar

Redan under vintern 2016/2017 färdigställdes en pilotbutik i Norrtälje där Cerveras marknadsteam tillsammans med ansvariga hos reklambyrån Silver och FocusNeo kunde pröva olika lösningar inför den stora utrullningen. Stig Johansson var projektansvarig hos FocusNeo:

”Direkt när vi fick uppdraget började vi studera förutsättningarna och ta fram ritningar för respektive butik, exteriört och interiört. Vi utgick så långt möjligt från standardmoduler men förutsättningar och mått varierar enormt, från jättelika portaler till foliering och småskyltar i trånga inomhuscentrum. Våra olika bygglag utgick från Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleålandet och Småland, och ägnade i snitt 1-2 dygn på varje plats. Det gamla revs ner och det nya monterades upp. Så snart en butik var klar kom nästa gäng och började jobba med invigning och kampanjskyltning.”

OM CERVERA

Cervera är Sveriges största och ledande butikskedja för matlagning, servering och dekoration. Kedjan har idag 72 fysiska butiker och två varuhusbutiker; NK Glas, Porslin & Kök i Stockholm och Göteborg. Cervera har idag ca 600 medarbetare, omsätter ca 900 MSEK och ägs av Accent Equity.

”En ny visuell värld”

Den nya logotypen i grått och vitt ger ett mer sofistikerat och samtidigt personligt och välkomnande intryck. Färgvalet gör att den kommer att kännas modern under många år framåt, och formgivningen gör att ordbilden nästan känns handskriviven. Den kompletterande turkosa färgen används framför allt inomhus, i dekaler och olika inredningsdetaljer.

”Vi har verkligen gått igenom allt,” säger Erika Dalle. ”Nya kläder, en ny musikprofil, ny dekor och all kommunikation … ”Det är en helt ny visuell värld, och samtidigt känns det som en naturlig, nästan självklar fortsättning på vår gamla identitet. De spontana reaktioner vi har fått från våra kunder har nästan uteslutande varit positiva. Vår omprofilering har medfört att butikerna känns nya, fräscha och mer välkomnande. Minst lika viktigt är förstås att butikspersonalen upplevt både genomförandet och positivt. Trots det omfattande arbetet har det varit minimala störningar.”

Om du vill höra mer om hur vi kan hjälpa dig med din omprofilering är du välkommen att kontakta oss.

FOCUSNEOS LEVERANS I KORTHET

Skyltar och dekor till 74 butiker från Luleå i norr till Malmö i söder

Projektledning
Platsbesiktningar
Analys
Rådgivning
Ateljébearbetning
Bygglovshantering
Konstruktionsritningar
Tillverkning
Lagerhållning
Logistik och frakt
Montage
Dokumentation