Vem gillar och uppskattar inte det härliga färgstarka skenet från en neon-skylt? Ända sedan 20-talet har neon-skyltar gett städerna färg och ljus. Men de gamla neon-skyltarna ersätts allt mer av skyltar med LED-teknologi som har flera fördelar jämfört med neon-skyltarna. LED-neon har i princip samma utseende som klassiskt neon, men LED förbrukar betydligt mindre elektricitet, är tåligare mot åverkan och innehåller inga miljöfarliga ämnen. Här kan du läsa mer om skillnader och likheter mellan LED- och neon-skyltar för att underlätta i valet mellan att beställa neon-skylt eller en skylt med LED-teknik

1. Utseende och läsbarhet

Små typsnitt med detaljrika bokstäver eller riktigt stora skyltar, oavsett vilket så är LED ett bra alternativ till den klassiska neonskylten. LEDskyltarna har en mycket god läsbarhet och passar också för skyltar som ska synas även på stora avstånd. Neontekniken möjliggör ett visst antal färger, medan lysdiodtekniken kompletterad med akryl gör att det finns ett större utbud av färger att välja mellan.

2. Energiförbrukning

En LED-skylt drar ungefär en tiondel så mycket ström som vad en neonskylt i samma storlek gör. Det gör att du i längden sparar pengar på elräkningen samtidigt som du gör miljön en stor tjänst.

3. Farliga ämnen

Neonskyltar innehåller kvicksilver som är farligt både för människor och miljö. Det gör inte LED-skyltar. Så istället för att köpa skyltar som innehåller farliga ämnen och använder mer energi är det bättre att investera i LED-teknologi.

Neonskyltarnas karakteristiska utseende beror på vilken ädelgas som fylls i skyltens urladdningsrör. Just neon används för det klassiska röda skenet som de allra flesta associerar till neonskyltar. För att få andra färger används argon och föreningar.

4. Hållbarhet

När det kommer till hållbarhet är LED-skyltar överlägsna jämfört med neonskyltar, framförallt när det kommer till utomhusskyltar som är särskilt väderutsatta. LED-teknologin är betydligt mycket mer beständig mot vind och skiftningar mellan plus och minusgrader. Det gör att en LED-skylt kommer att hålla längre än en neonskylt. Vad som är viktigt att komma ihåg är att alla utomhusskyltar behöver service med jämna mellanrum för att behålla sitt sken och för att de ska fungera optimalt.

Konvertering till LED

Gamla neonskyltar kan med fördel konverteras till energieffektiva LED-skyltar. Utseendet är detsamma och fördelarna är många. På FocusNeo har vi lång erfarenhet av LED-konvertering och installation av ny teknik i gamla skyltar. Ett exempel på en av de neonskyltar i Stockholm som vi restaurerat för framtiden är den gamla Coca-Cola-skylten vid Slussen. Ett annat exempel på en neonskylt i Stockholm som vi renoverat är den välkända NK-klockan på Hamngatan.

LED- och neonskyltar i Stockholm

Självklart arbetar vi även med service och underhåll av gamla neon-skyltar samt tillverkning och installation av nya skyltar. Vill du beställa neon-skylt eller en skylt med LED-teknik? Kontakta oss så berättar vi mer om neon och LED-teknik eller någon av våra andra produktområden och tjänster. Vi arbetar med neon-skyltar i Göteborg, Stockholm och i hela Norden.