Neondämon hälsar välkommen till Bergmanfestivalen

Igår öppnade den tredje internationella Bergmanfestivalen och pågår under elva dagar på Dramaten i Stockholm. Festivalen är en internationell teaterfestival till minne av Ingmar Bergman som gick bort 2007. Under Bergmanfestivalen har sex nya Dramatenproduktioner premiär samtidigt som den besöks av flera internationella gästspel. Dessutom får en tidigare ospelad Bergmanpjäs läsning för Radioteatern.

Ingmar Bergman var berömd för sina dämoner och festivalen har därför tagit dämonsignaturen till sin officiella logotyp.

Bergman hävdade att varje människa då och då påverkas av demoner, det vill säga störs och oroas av yttre påverkan (t ex andra människor) eller inre neuroser (förorsakade av arv och miljö). Han själv påverkades i allra högsta grad av sina demoner och hade ett nära förhållande till dem, som på flera sätt var en betydande del av hans liv och vardag. Bergman använde den gammalsvenska stavningen ”dämon”, kanske för att markera en respektfull distans till ordet eller för att avdramatisera det otäcka. Mot slutet av sitt liv sammanfattade Ingmar Bergman sina dämoner på en lista, där åtta dämoner är som särskilt tydliga: Rädslans dämon, Raseridämonen, Lättjans dämon, Långsinthetens dämon, Kontrolldämonen, Pedanteridämonen, Tråkighetsdämonen och Fiaskodämonen.

neondämon dramaten focus

Neondämon pryder Dramatens fasad

På Focus är vi stolta över att få bidra till att hylla en av Sveriges mest kända författare och regissörer. Vi har bland annat tillverkat en fasadmonterad fyra meter hög neondämon till Dramaten och du kan själv beskåda konstverket som under festivalen pryder Dramatens fasad. Besök även gärna Neondämon, den tillfälliga popup-restaurangen, som fått sitt namn efter vår demon. Om du vill besöka festivalen och köpa biljetter till föreställningarna kan du hitta information på Festivalschemat.

Se filmen där bl a Lena Endre, Örjan Ramberg och Rebecka Hemse får en överraskning.