Medarbetare i Focus – möt Christoffer Birchman, projektledare

På Focus är vi vana att hantera allt från stora till små skyltprojekt. Storleken på projekten är inte det viktiga, utan att projekten utförs med högsta kvalitet och att resultatet blir det bästa möjliga. Vi är inte nöjda förrän vi fått ett leende från kunden, en klapp på axeln och ett tack för ett väl utfört arbete. Ju mer komplext projekt, desto högre blir kraven på en professionell projektledning.

Idag fick vi en pratstund med Christoffer Birchman, en av våra spindlar i nätet som har riktig koll på läget. Christoffer har varit på Focus i 12 år, varav nio som projektledare på kontoret i Stockholm. De första tre åren arbetade han som skyltmontör ute på fältet, vilket han ofta har nytta av i sitt arbete.

Christoffer – berätta om din roll på Focus

Jag är projektledare och driver olika projekt åt våra storkunder som t ex Burger King eller Pizza Hut. Projekten varierar från kund till kund, men innebär i de flesta fall att jag hanterar hela processen från anläggningsprospektering till tänd skylt med allt vad det innebär i form av platsbesiktning, bygglovsansökningar, produktion, beställningar, leveranser, byggmöten, montage, fakturering och dokumentation. Projekten kan innefatta allt från uppsättning av dekaler och vinyler till montage av 30 meter höga stolpskyltar.

KFC Karlstad

Skyltar monteras på KFC Karlstad, ett av Christoffers pågående projekt. Invigning i juni 2016.

Vad är det bästa i ditt jobb?

Variationen, utan tvekan. Inte en dag är den andra lik. Vissa veckor är jag på resande fot, andra sitter jag hela veckan vid datorn och i telefon. Ibland får jag till och med chansen att flyga drönare för att göra siktanalyser till kunderna när det behövs. Analyserna används t ex för att få rätt höjd på en pylonskylt invid en motorväg, vilket kan innebära stor skillnad på intäkterna för en restaurang.

Att hålla många bollar i luften är en konst – hur gör du för att ha full kontroll?

Full kontroll kan man aldrig ha, utan man måste alltid vara beredd på att något oväntat kan inträffa. Man kan dock förbereda sig på vad som skulle kunna hända och ha lite reservplaner i bakfickan. Sådant kan man inte lära sig på någon skola, utan endast den hårda vägen. Jag försöker också att ständigt vara tillgänglig och jobbar efter principen att ha noll olästa mail vid dagens slut.

Man måste alltid vara beredd på att något oväntat kan inträffa.

Till sist har jag stort stöd av vårt CRM- och projekthanteringssystem, Signe, vilket skapar struktur i mitt arbete och underlättar kommunikationen mellan mig, kund och ansvarig säljare. Automatiska påminnelser hjälper mig att komma vidare om jag missat något på todo-listan.

Vilket är det roligaste projektet du jobbat med?

Det är svårt att plocka ut något enskilt projekt, men stora skyltmaster eller pyloner är alltid roliga och spännande att arbeta med. De syns alltid så bra och får en enorm påverkan på omgivningen. Ett annat exempel på ett roligt och riktigt utmanande projekt för oss projektledare var omprofileringen av Dressmann-butikerna för några år sedan. Vi profilerade om 370 butiker i sju länder på endast 12 dagar, vilket var det tuffaste och mest tidspressade projekt jag varit med om. Det var så omfattande att jag faktiskt styrde tiden på mitt eget bröllop efter projektet. Inte förrän byggnationsfasen var klar kunde jag släppa tankarna på projektet och istället koncentrera mig på giftermål och bröllopsresa.

På tal om privatliv – är du även projektledaren hemma i hushållet?

Haha, så är det faktiskt. Som relativt nybliven husägare har man väl alltid något projekt igång. Jag gillar egentligen inte trädgårdsarbete så värst mycket, men till sommaren ska jag ta tag i tomten och bland annat bygga en stenmur. Jag har lite svårt att sitta still och är alltid igång med något.

Till sist – har du något drömprojekt?

Jovisst, att få ett projekt att funka helt enligt plan, helt smärtfritt och med 100% leverans. Är det överhuvudtaget möjligt? Skämt åsido, ett drömprojekt för mig vore att få hålla i en global omprofilering av ett världskänt varumärke t ex Ikea, med tusentals sajter i olika världsdelar och olika förutsättningar överallt. Det skulle vara en enorm utmaning som skulle slå allt.