LP Neon Olofström Volvo

Kronan på verket – när en skylt blir ett landmärke

Ett klassiskt landmärke i Blekinge har fått ny glans. Kronan på verket är en mycket karaktäristisk neonskylt som pryder Volvo Personvagnars fabrik i Olofström sedan slutet av 60-talet. Nu har Focus Neon nyligen renoverat och moderniserat skylten med ny modern LED-teknik, så att den kan leva kvar med vackert lysande utseende i många år framöver.

Fabriken i Olofström har anor ända från 1735, då Olofströms bruk fick privilegiebrev under Sveriges kung Fredrik I och fick officiell status. I många år drev Svenska Stålpressningsaktiebolaget verksamheten och tillverkade främst stålprodukter till industrin. 1969 övertogs verksamheten i fabriken av Volvo Personvagnar och levererar idag karossdetaljer till både Volvo personbilar, Volvo lastvagnar, Ford och Land Rover. I samband med övertagandet profilerades fabriken med en ny neonskylt.

Skylten sitter på fabrikens gavel och är utformad med texten Olofström i lysande blå versaler. Ovanför texten roterar en symbol med en krona på ena sidan och på den andra sidan syns en lysande klocka. Kronan kallas i folkmun för ”Kronan på verket” och har en stor betydelse för både bruket och Olofström som ort. Kronan registrerades som varumärke hos Kungliga Patent & Registreringsverket redan 2 januari 1885 och har blivit en symbol för bruket och samhället Olofström. Man kan än idag hitta sigillet med Kronan på produkter levererade av Stålpressningsaktiebolaget, t ex på gamla diskbänkar.  Det faktum att klockan stod still under urverksrenoveringen 2015 gjorde att många Olofströmsbor undrade vad som pågick. Tidningen Sydöstran skrev om renoveringen för att stilla nyfikenheten.

Kronan på verket – står för företagsamhet

Att skylten idag är en stark symbol för ortens företagsamhet och entreprenörsanda visar även filmen med Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson. I filmen nyttjar hon taket på fabriken och Kronan som symbol i lanseringen av projektet Stolt Företagare 2014. Även Volvo bekräftar symbolvärdet i skylten. Så här säger Volvos kommunikationschef Jonas Knutsson i Sydöstrans intervju:

– Det är en symbol för över 280 års industrihistoria. Det betyder något. Det är också en symbol för yrkeskunnande och ”jävlar anamma”. Att nu kommer vi tillbaka, man gjorde det på 1800-talet och vi har gjort det från 2008-2009 års kris.

Kronan har dessutom en koppling till en av Volvos gamla bilmodeller då den återfinns på en Volvo-modell från 1970-talet, nämligen Volvo 262C. Modellen tillverkades mellan 1977 och 1981 och var en två-dörrars coupé med mycket lyxig inredning i läder och trä. 262C ritades i Sverige, men tillverkades av italienska Bertone.

Nu är allt tänt med modern LED-teknik

Borta är nu neonrören ur bokstäverna, kronan och klockan och nu istället lyser allt med modern LED-teknik. Gamla neonrör med miljöfarligt kvicksilver har tagits om hand och återvunnits och skyltarna drar nu upp till 90% mindre el. Att neonet är borta och ersatt med LED kanske somliga tycker är ledsamt, men som Volvo själva säger:  Ledande företag står precis som tiden aldrig stilla.

Kronan på verket är en av många klassiska neonskyltar och landmärken som Focus Neon konverterat till LED de senaste åren. LED-teknik är på flera sätt betydligt mer miljövänligt än neon och sparar mycket energi. Vill du läsa om andra klassiska skyltar och landmärken vi renoverat kan du till exempel läsa om Coca-Cola-skylten vid Slussen som gjordes för några år sedan.

Tack till Joakim Lenell för fina fotografier och ett speciellt tack till Annika Blissing på Olofströms kommun för hjälpen med intressant nutidshistoria. Kontakta gärna vårt kontor i Malmö om du vill veta mer.