Kända ljusskyltar runt om i världen

Ljusskyltar har sedan en lång tid tillbaka använts för marknadsföring av varumärken i stadsmiljöer. Några av världens mest ikoniska platser har fått sin status just tack vare en eller flera ljusskyltar. Vi tänkte därför ta med dig på en resa till några av världens mest ikoniska och kända ljusskyltar.

1. Ljusskyltarna på Moulin Rouge, Paris

Historien om den mytomspunna, parisiska kabarén började den 6 oktober 1889 när en affärsman från Terrassa (Barcelona), Josep Oller i Roca, och fransmannen Charles Zidler startade denna danshall i red light-distriktet i Pigalle. En del av dess framgång tillskrivs just dess ljusskyltar, den slående fasaden med den ikoniska röda väderkvarnen dekorerad med elektriskt ljus – en nymodighet i denna tid. Moulin Rouge var en ikon för Belle Époque, den “vackra/ljuvliga epoken” mellan slutet av 1800-talet och första världskriget. Den har lockat till sig några av världens största artister under årens lopp som t ex Frank Sinatra, Liza Minelli, Edith Piaf, Ives Montand och Charles Aznavour.

2. LED-skärmar på Piccadilly Circus, London

En av världens mest kända platser för LED-skärmar och ljusskyltar med LED som blivit en internationell ikon hittas i London, närmare bestämt på Piccadilly Circus. Ett hörn i den brittiska huvudstaden som rymmer en mosaik av LED-skärmar och ljusskyltar med LED. Samsung, McDonald’s, Coca-Cola, TDK och Hyundai är några av de märken som marknadsförs på LED-panelerna som finns vid korsningen mellan Shaftesbury Avenue och Glasshouse Street. Även om det kan kosta mellan 1 och 2,5 miljoner euro per år att ha en lysande LED-skylt på hörnet så kan investeringen vara väl värt det. Cirka 160 000 personer går nämligen förbi hörnet varje dag och foton och videos från platsen exponeras dagligen i världens medier.

3. Lysande skyltar på Times Square, New York

Om du tycker att priset för reklam på Piccadilly Circus är galet är siffrorna ännu mer absurda i The Big Apple – New York. På Times Square kan det nämligen kosta upp mot cirka 3 miljoner euro per år att ha en ljusskylt – av god anledning. Times Square anses vara platsen med störst publicitetspåverkan i världen eftersom cirka 1 miljon människor går förbi detta torg varje dag. Amerikas största skyltfönster domineras av internationella företag som Coca-Cola, McDonald’s, TDK och Facebook.

4. Welcome to Las Vegas

Vi har redan talat om den i ett tidigare inlägg, men den är värd att ta upp igen. 

I hjärtat av Nevadas öken, och mitt i ingenstans, hittar vi paradiset för hasardspel: Las Vegas, även känt under namnet Sin City – Syndens stad. Bland de mest kända ljusskyltarna hittar vi välkomstskylten till Las Vegas där meddelandet lyder: “Welcome To Fabulous Las Vegas Nevada”. Trots dess utdaterade utseende och föråldrade estetik med sina röda och gula sidolampor så är den fortfarande en ikon världen över.

5. Tío Pepes ljusskylt med bokstäver, Madrid

Lika ikoniskt för Madrid som statyn “Björnen och jordgubbsträdet (El Oso y el Madroño), Cibeles-fontänen eller calamarismörgåsen så är även denna mytomspunna ljusskylt med bokstäver. Den installerades 1935 på toppen av Hotel Paris i centrala Puerta del Sol för att fira hundraårsdagen av vingården Uncle Pepe. Efter att ha överlevt inbördeskriget fanns denna populära ljusskylt kvar till 2006, det datum då Hotel Paris stängde, eftersom den nya ägaren av byggnaden inte ville fortsätta verksamheten. Efter att en framgångsrik kampanj för att samla in namnunderskrifter genomförts fick den ikoniska ljusskylten än en gång lysa på torget 2014, fast denna gång placerades ljusskylten på taket av en annan byggnad.

Coca-Cola takskylt av FocusNeo

Skapa nästa ikoniska ljusskylt med FocusNeo

Och där har du det, några av världens mest ikoniska ljusskyltar. En ljusskylt må vara en relativt gammal typ av marknadsföring, men spelar än idag en mycket viktig roll för byggandet av ert varumärke.

Är du intresserad av ljusskyltar i Stockholm, Göteborg, Malmö eller annan plats i Sverige? Kontakta FocusNeo idag. Vem vet, kanske kommer din skylt toppa listan på en liknande lista i framtiden?