• FAQ
    vanliga frågor och svar

Klicka på respektive fråga för att läsa svaren.

Allmänt

Hur kommer vi igång?

Enklast genom att fylla i ett kontaktformulär här på vår webbplats eller genom att maila oss direkt. Du hittar våra kontaktuppgifter under Kontakt. Då kan vi prata om dina tankar och idéer och vi hjälper dig sedan genom hela processen.

Vilken skylttillverkare ska jag vända mig till?

Att välja skylttillverkare kan kännas svårt, då det som med mycket annat varierar stort i pris och kvalitet. Vi på FocusNeo levererar lösningar som bygger på kvalitet och hållbarhet. Vi har hjälpt kunder med skyltar och visuell kommunikation i mer än 50 år och har förtroendet att leverera till många internationella aktörer som t ex Espresso House, Burger King, SEB och Synsam Group. Vill du veta mer om hur vi jobbar – kontakta oss redan idag.

Vad påverkar kostnaden för skyltar?

Det är många faktorer som påverkar priset för skyltar, t ex omfattning, material, ljussättning, storlek, konstruktion, placering, installation etc. Vi hjälper er gärna med ett första kostnadsestimat så du vet vad du kan förvänta dig. Kontakta oss idag!

Gör ni annat än skyltar?

Ja, vi har vårt ursprung i ljusskyltarna, men idag hjälper vi våra kunder med en rad olika former av visuell kommunikation, t ex printdekor, fönsterfolieringar, fordonsdekor, digitala displayer, wayfinding och universell design. Vill du veta mer är du välkommen att kontakta oss!

Hur kan jag köpa en skräddarsydd skylt för företag?

Att köpa en skräddarsydd skylt för företag är enklare än du tror. Kom till oss med era idéer och ert behov så hjälper våra duktiga designers till med att ta fram förslag på en unik lösning just för er. Kontakta oss idag.

Vem kan tillverka skräddarsydda LED-skyltar?

Skräddarsydda, unika LED-skyltar för både inomhus- och utomhusbruk är vår specialitet. LED-skyltar kan utformas så att de lyser framåt, bakåt, åt sidorna eller på det sätt som framhäver ert varumärke bäst. Vi hjälper er gärna – kontakta oss idag!

Var kan jag köpa skräddarsydda neonskyltar?

Äkta neonskyltar är oerhört vackra. De ger ett originellt och starkt intryck oavsett i vilken miljö de placeras och får er att sticka ut ur mängden. Neonskyltar i inredning ger en charmig lösning som fungerar både som inredningsdetalj och ljuskälla. Vi hjälper er gärna med ert projekt – kontakta oss idag!

Design

Kan jag skapa en egen skylt?

Ja självklart! Vi finns här om du vill bolla idéer. Kontakta oss idag!

Hur lång tid tar designprocessen?

Enklare designlösningar brukar vi normalt hantera inom en vecka, medan mer komplexa projekt tar längre tid. Vårt mål är att om möjligt alltid leverera inom era önskade tidsramar.

Vad är en vektoriserad logotyp?

För design och produktion av skyltar och andra logotypbaserade trycksaker krävs vektoriserad grafik. Vektorgrafik består av linjer som binds samman av så kallade ankarpunkter. Vektorformer är inte är beroende av upplösning eller bildstorlek och kan därför förstoras och förminskas hur mycket som helst utan att kvalitén försämras (till skillnad från rastergrafik/pixeluppbyggda bilder). De vanligaste filformaten för vektoriserade filer är .eps eller .ai, men de kan även sparas ut som .pdf. Om du är osäker på vektorgrafik är du välkommen att fråga oss.

Kan jag använda en logotyp i jpg- eller png-format?

Nej. För att vi ska kunna ta fram en skyltdesign krävs en logotyp i ett vektoriserat format, dvs en form uppbyggd av linjer och ankarpunkter (ofta med filändelsen .eps, .ai eller i vissa fall .pdf). Vi kan hjälpa dig att avgöra om din logotyp är vektoriserad och såklart justera den om det behövs. Kontakta oss för att veta mer.

Jag har ingen logotyp - kan ni hjälpa mig?

Absolut, vi kan hjälpa dig att ta fram en logotyp och en grafisk profil. Kontakta oss för att veta mer.

Vad är en triss?

Ordet triss kan du stöta på i skyltbranschen och har inget med skraplotter att göra. Ordet har sitt ursprung i att man tidigare ritade av (trissade) neonrör på 1:1-ritningar. Idag betyder ordet triss en måttsatt originalritning som används för produktion. Vill du veta mer? Kontakta oss idag.

Vad är utmärkt skyltdesign?

Utmärkt skyltdesign innebär enligt vår filosofi att designen skall ha god kommunikativ förmåga, vara väl anpassad till omgivande arkitektur och stadsbild samt ha god teknisk och estetisk utformning. Läs gärna mer om hur vi arbetar med Design och konstruktion.

Vad är universell design?

Universell design eller utformning betyder att man utformar miljöer, produkter och tjänster utifrån vetskapen om att människor är olika och inte alltid har samma förutsättningar. För FocusNeo handlar det om att vi hjälper er med visuell kommunikation med fokus på tydlighet och ökad tillgänglighet för privata såväl som offentliga miljöer. Lär mer om vårt erbjudande inom universell design.

Hur kan affärsskyltar eller butiksskyltar se ut?

När vi designar skyltar och profilering åt butiker och detaljhandel brukar vi utgå från ert varumärke och hur ni vill att era kunder ska uppfatta er. Precis som er hemsida eller er personal är butiksskylten en viktig del av ert varumärke. Läs mer om hur vi arbetar med profilering av detaljhandel.

Hur ska en handikappskylt se ut?

En handikappskylt är en del av våra lösningar inom tillgänglighet, wayfinding och universell design som gör samhället mer inkuderande. Vi följer lagar och standarder när det kommer till all utfomrning och placering av tillgänglighetsskyltning. Läs gärna mer om wayfinding eller universell design.

Samarbetar ni med andra designers och arkitekter?

Absolut! Vi är glada över våra samarbeten med både designers och arkitekter som förstår betydelsen av att realisera kreativa idéer med teknisk spetskompetens inom teknik och utförande.

Vår fastighet saknar skyltprogram - kan ni ta fram ett unikt skyltprogram?

Absolut, vi har stor erfarenhet av att hjälpa fastighetsägare att stärka fastigheternas identitet med hjälp av unika och anpassade skyltprogram. Kontakta oss redan idag så kan vi diskutera era utmaningar.

Teknik

Vad är LED?

LED eller lysdioder är små ljusalstrande halvledare och den vanligaste belysningskällan i ljusskyltar idag. De är mycket ljusstarka, kan dimmas, är tåliga och avger mycket lite värme i jämförelse med andra alternativ. De har även en mycket lång livslängd, vanligen över 50000 användbara timmar, jämfört med en glödlampas ca 1000 timmar. Läs mer om våra LED-skyltar här.

Kan en svart logotyp lysa?

Svart är en av färgerna som inte kan lysa i sig själv, men det finns några knep för att få en svart logotyp att lysa. En vanlig variant är att sätta belysning bakåt så att fasaden eller utrymmet bakom logotypen lyses upp. Andra knep är att sätta belysning i logotypens sida eller att förse fronten med en transluscent folie (hålfolie) som ser svart ut när den inte lyser, men som lyser framåt när den är tänd. Vill du veta mer? Kontakta oss idag.

Kan man placera LED-skyltar inomhus?

Absolut! Vi har en teknik som fungerar perfekt för skyltar som ska placeras inomhus och i gatunivå. Den kallas LPFLEX och ger ett perfekt jämnt ljus ända ut i kanter och hörn. Skyltarna kan fästas med en speciell click-in-teknik eller magneter för dold eldragning. Läs mer om LPFLEX.

Vad är skillnaden på neonskyltar och LED-neonskyltar?

Neon är den klassiska ljuskällan i skyltar och har används sedan 1920-talet. Neon (och Argon) är ädelgaser som fylls i ett bockat glasrör och sedan antänds för att avge ljus. Skyltar med LED-neon har tagits fram för att efterlikna neon, men ljuskällan består istället av lysdioder som är mer flexibla och kan utformas i en mycket stor variation av färger. Om du vill veta mer kan du läsa om våra neonliknande LED-skyltar.

Vad är profilbokstäver?

Profilbokstäver är en vanlig typ av skyltar där varje bokstav eller symbol tillverkas för sig och ger bokstäverna eller logotypen en tredimensionell form. Det finns en rad olika standardprofiler som var och en ger ett unikt uttryck till bokstäverna. Vanligen förses profilbokstäver med en LED-belysning inne i själva bokstavskroppen. Läs gärna mer om våra LED-bokstäver.

Vad är pyloner?

En pylon i skyltvärlden är en fristående markskylt som bygger på höjden. Den byggs vanligen av en bärande stålkonstruktion med ett hölje av alumumium. Hela eller valda delar förses sedan med innebelysning för en unik design. Du kan läsa mer och hitta referenser under Pyloner och stolpskyltar.

Vad är en ljuslåda?

En ljuslåda är en typ av skylt som består av en låda med innerbelysning och en front som anpassas till er profil och förses med er logotyp eller något annat budskap. Läs mer om våra ljuslådor.

Vad är en pendlad skylt?

En pendlad skylt är en skylt som placeras hängande från taket. Vanligen används pendling som upphängningsmetod för skyltar ovanför t ex butiksentréer. Vill du veta mer? Kontakta oss idag.

Vad är en taktil skylt?

Taktila skyltar gör miljöer mer tillgängliga för personer med nedsatt synförmåga. Taktila skyltar har visuella budskap som sticker ut från ytan och kan kombineras med punktskrift (braille), vilket gör dem läsbara för både seende och synskadade. Läs mer om taktila skyltar.

Hur används en utvändig ljuslåda?

Det vanligaste sättet att använda en utvändig ljuslåda är som fasadskylt eller som flaggskylt. Ljuslådan kan utformas på en rad sätt, t ex med en akrylfront som folieras, en lackerad plåt med utskurna bokstäver eller med en form- eller vacuumpressad akryl. Kontakta oss om du vill veta mer.

Priser

Vad kostar en skylt?

Alla skyltar vi tillverkar är individuellt utformade och priset beror framförallt på skyltens storlek, utformning, materialval och teknisk lösning. Till detta måste vi även ta hänsyn till andra faktorer som t ex var skylten skall placeras och komplexiteten i installationsarbetet. Om du vill ha en kostnadsuppskattning är du välkommen att skicka en offertförfrågan.

Hur kan jag köpa en skräddarsydd skylt för företag?

Att köpa en skräddarsydd skylt för företag är enklare än du tror. Kom till oss med era idéer och ert behov så hjälper våra duktiga designers till med att ta fram förslag på en unik lösning just för er. Kontakta oss idag.

Vilken skylttillverkare ska jag vända mig till?

Att välja skylttillverkare kan kännas svårt, då det som med mycket annat varierar stort i pris och kvalitet. Vi på FocusNeo levererar lösningar som bygger på kvalitet och hållbarhet. Vi har hjälpt kunder med skyltar och visuell kommunikation i mer än 50 år och har förtroendet att leverera till många internationella aktörer som t ex Espresso House, Burger King, SEB och Synsam Group. Vill du veta mer om hur vi jobbar – kontakta oss redan idag.

Vilket pris har en fasadskylt?

Fasadskyltar, liksom andra typer av skyltar vi tillverkar, är individuellt utformade och priset beror framförallt på skyltens storlek, utformning, materialval och teknisk lösning. Till detta måste vi även ta hänsyn till andra faktorer som t ex var skylten skall placeras och komplexiteten i installationsarbetet. Om du vill ha en kostnadsuppskattning är du välkommen att skicka en offertförfrågan.

En annan leverantör har offererat ett lägre pris - kan ni matcha det?

Man ska aldrig jämföra äpplen med päron, så vi är tacksamma om ni vill låta oss jämföra våra offerter med andra leverantörers. På så sätt kan vi säkerställa att de innehåller samma tekniska lösningar och bygger på samma förutsättningar.

Tillstånd

Behöver jag bygglov för en skylt?

Om du ska sätta upp en skylt på en fasad inom ett område som omfattas av detaljplan krävs det oftast bygglov. Även banderoller och vepor räknas som skylt i de flesta fall. Reglerna för vad som gäller i olika kommuner skiljer sig något och du bör kontrollera med din kommun vad som gäller. Stockholms Stads regler kan du hitta i Stockholms Stads Vägledning för skyltar. Även Göteborg har tagit fram egna riktlinjer: Göteborgs Stads Riktlinjer för skyltar. Vi hjälper dig gärna att söka bygglov.

Hur lång tid tar det att få bygglov?

Handläggningstiden för bygglovsansökningar skiljer sig åt mellan kommunerna. I landets största kommuner, Stockholm, Göteborg och Malmö, är handläggningstiderna relativt långa och man måste räkna med 10 veckor från det datum då ansökan är komplett. Är ärendet komplext kan hanteringstiden dra ut på tiden ytterligare. Vi hjälper dig så att ansökan blir rätt från början och minskar därmed risken att projektet drar ut på tiden i onödan.

Var kan jag montera företagsskyltar utomhus?

Det finns många sätt att synliggöra sitt företag utomhus. Att sätta en upp en fasadskylt är förmodligen det vanligaste sättet, men du kan även använda andra typer av skyltar som t ex flaggskyltar, takskyltar eller pyloner. Låt oss göra en analys av ert behov och era möjligheter att synas optimalt. Kontakta oss idag.

Hur kan man placera utomhusskyltar på en fastighet?

När man placerar utomhusskyltar brukar vi utgå från det vi kallar kundresan, dvs hur en kund eller besökare hittar till er. Vi tar hänsyn till många faktorer såsom fastighetens läge, tillfarter, storlek och arkitektur och anpassar olika typer av skyltar utifrån ändamålet. Vill du vet mer om hur vi arbetar med fastigheter och skyltprogram – kontakta oss idag.

Behöver jag bygglov för en skylt inomhus?

Nej, normalt sett inte. Skyltar som placeras på insidan av ett skyltfönster kräver alltså inte bygglov även om skylten vänder sig utåt. Fråga oss om du vill veta mer.

Behöver jag bygglov för att foliera ett skyltfönster?

Foliering av skyltfönster räknas normalt sett inte som skyltning om den inte innehåller reklam eller budskap. Beroende på utformning och förutsättningar i området där den ska placeras kan foliering ibland behöva bygglov. Riktlinjen är att maximalt en tredjedel av fönstrets yta får folieras utan bygglov. Kontakta oss om du vill veta mer.

Installation och service

Installerar ni skyltar själva?

Ja, vi har egna montörer i både Stockholm och Göteborg. Våra erfarna montörer installerar alla typer av skyltlösningar, både utomhus och inomhus, belysta och obelysta, fristående eller på fasad, på hög höjd eller ovan entrén till din butik. Vi omfattas av kollektivavtal, har certifikat för arbete på hög höjd och är godkända av Elsäkerhetsverket. För arbeten ute i landet har vi långtgående samarbeten med flera installationsföretag.

Kan ni installera skyltar som ni själva inte tillverkat?

Våra installationsteam kan utföra platsbesiktningar, tillståndshantering och installationer för skyltar, oavsett om de är tillverkade av oss eller inte.

Kan ni installera skyltar internationellt?

Ja, absolut. För projekt som sträcker sig utanför Norden är vi stolta över att vara en del av ett globalt nätverk av installationspartners som kan hantera större projekt på alla kontinenter. Genom åren har vi genomfört flera stora globala projekt – läs gärna mer under våra referenser.

Kan man reparera en trasig neonskylt?

Det går utmärkt att reparera en gammal trasig neonskylt. Vi kan tillverka ett nytt rör om det är trasigt och fräscha upp skylten så den blir som ny. Kontakta oss idag för ett prisförslag!

Är det möjligt att laga vintage neonskyltar?

Om du har en gammal neonskylt så kan vi hjälpa dig att få liv i den igen. Kontakta oss om du behöver hjälp med skyltreparation.