En guide om skyltar med neon

Med ett nostalgiskt och charmigt uttryck är det många kunder som väljer att köpa en skylt med neon. Det är dock få som förstår exakt hur neonskyltar fungerar och de viktiga tekniska aspekterna av neonljus och neonfärger. I den här bloggen går vi därför igenom grundläggande fakta om neon, på vilket sätt skyltarna skapas och hur de fungerar. Dessutom diskuterar vi olika anledningar varför neonskyltar med LED-teknik har blivit ett allt mer populärt alternativ.

Vad är neon?

Neonrör är tekniskt sett ett glasrör som för hand och över eld böjs och formas utefter en specifik mall. Det kan exempelvis röra sig om en bokstav, en logotyp eller en siffra. Därefter fyller man röret med ädelgas för att sedan täta ändarna med elektroder. Neonskyltarnas karakteristiska utseende beror på vilken typ av ädelgas man fyller röret med. Om man vill åt det klassiska röda skenet används neongas/rödgas. Om man däremot vill uppnå andra färger används istället argongas/blågas i kombination med olika färgpulver.

Röd neonskylt av FocusNeo

Varför lyser neon/neonrören?

När en skylt med neonrör kopplas in och slås på leds en hög spänning genom den gas som finns i rören och från och till neonrörets två elektroder. Det är alltså strömmen som gör att atomernas elektroner rör sig och det är därför gasen i röret sänder ut ett ljus. Med andra ord är det inte glaset som lyser utan gasen i röret.

Lysande skylt Santa Fé

Hur länge håller en neonskylt?

Neonskyltar har en förväntad livslängd i ca 8-15 år. Neonrör med rödgas kan till och med hålla upp till 20 år om de tas hand om väl. I vissa enstaka fall har man till och med sett exempel på neonrör som fungerat och lyst i över femtio år. Om man däremot använder sig av blågasrör förkortas livslängden till ca 10-12 år. 

Eftersom rören är tillverkade av glas är skyltar med neonrör dock känsliga för yttre påverkan såsom isbildningar, kraftiga vindbyar och tjocka snölager. Det är därför viktigt att genomföra regelbundet underhåll av neonskyltar, och dessutom vara försiktig när man gör det.

Masterpiece Café flaggskylt av FocusNeo

Neonskyltar med LED

Idag ersätts de gamla neonskyltarna allt mer av skyltar med LED-teknologi. LED-neon ser i princip likadant ut som det klassiska neonet men som innehar en rad olika fördelar: 

  • I jämförelse med traditionella neonrör har LED-neon en längre livslängd.

  • LED-neonskyltens energiförbrukning är ungefär 6 till 8 gånger lägre än skyltar med klassiskt neon, vilket i slutändan sparar både energi och pengar.

  • När man använder sig av neonrör är man begränsad till färgen på glasrören och de tillsatta varianterna av lyspulver och ädelgaser som finns. Med LED-neon används lysdioder i kombination med akryl och folier, vilket ger dig ett större utbud av kulörer.

  • När man använder sig av LED-teknologi använder man som sagt lysdioder istället för glasrör. På så sätt kan man tillverka tunnare och mer stilrena skyltar men samtidigt uppnå retrokänslan som de klassiska neonskyltarna förmedlar.

Intresserad av neonskyltar?

Gamla neonskyltar kan alltså med fördel konverteras till de mer energieffektiva LED-skyltarna. Utseendet är nästintill identiskt och fördelarna många. Kontakta oss för att beställa en neonskylt idag eller för att veta mer om våra neonskyltar och övriga tjänster. Utöver skylttillverkning erbjuder vi även neon- och skyltservice av klassiska såväl som nya neonskyltar.