En blå lysdiod
I år kommer Nobelpriset i fysik att gå till de tre japanska forskarna som skapade en blå lysdiod.
Deras upptäckt har skapat många fördelar, men den främsta är att man med det blåa ljuset kan framkalla ett vitt ljus, något som inte hade varit möjligt utan det blåa.
Det var i början av 1990-talet som den blå lysdioden uppfanns och redan 1998 gjorde Focus Neon sin första skyltleverans med vita lysdioder för K-Bank i Oslo.
Det visade sig vara mycket svårt att ta fram en blå lysdiod, men efter att man lyckats gjorde tekniken det möjligt att få fram miljoner olika färger, ljusstyrkan kunde nu växlas och man kunde även kontrollera färgtemperaturen.
Lysdioden är en upptäckt som idag finns i stort sett överallt och det är även en upptäckt som minskar påfrestningen på jordens resurser avsevärt, vilket kanske är produktens största fördel och även grunden till varför årets Nobelpris går till just de tre forskarna.
För oss i skyltbranschen var denna lysdiod en mycket stor och betydande innovation som tog hela marknaden till en ny nivå. En av påföljderna som denna blåa lysdiod förde med sig var att den öppnade upp marknaden för omprofileringar av gamla neonskyltar, där man byter ut gamla neonrör mot LED, detta är något som än idag görs i stor utsträckning. Focus Neons första omprofilering till LED genomfördes 1998-99 för storbanken SEB.
Gå in på vår hemsida och läs mer om renovering och omprofilering av skyltar.