Checklista: 7 måsten innan du sätter upp en fasadskylt

Dags att sätta upp en fasadskylt? Här är 7 saker som du måste ha koll på innan ni påbörjar processen – för att allt ska bli rätt!

1. Skyltprogram

Har ni ett framtaget skyltprogram för ert företag? Det kan (och borde) vara inkluderat i er grafiska profil. Läs mer om vad som måste ingå i ett skyltprogram här. Om du inte har ett skyltprogram så är det ingen panik – vi kan hjälpa er med det.

2. Godkännande från fastighetsägaren

Har du koll på vilka regler som gäller för skyltning på din fastighet? Inte? Då måste du prata med din fastighetsägare och först av allt få ett godkännande för att få sätta upp skylten.

3. Vektoriserad logotyp

Nästa steg i skyltprocessen är att ta fram en design. För att kunna ta fram designförslag, måste en vektoriserad logotyp användas, det vill säga i format .eps, .ai eller .pdf. Format som .jpg eller .png fungerar tyvärr inte.

4. Färgval

Visste du att färger uppför sig olika när de ljussätts? En vit eller gul kulör har bättre synbarhet än exempelvis en blå. Tänk på detta innan du spikar designen på skylten! Ta även hänsyn till vilken typ av fasad den ska sitta på och vilken färg den har. En mörk logotyp på en mörk fasad syns sämre på dagen.

5. Leasa din skylt!

Visste du att du även kan hyra din skylt? Det är helt sant. Leasing innebär att du kan frigöra kapital som du kan använda för andra ändamål i verksamheten. Läs mer om leasing här.

6. Förvalta din investering

En fasadskylt kommer att utsättas för både väder, vind och smuts – vilket påverkar både synbarhet och intryck. För att säkerställa att din investering håller över tid behöver du därför ett serviceavtal.  Läs mer om vad ditt serviceavtal bör innehålla här!

7. Bygglov

Glöm inte att ansöka om bygglov i god tid. Många kommuner har hög arbetsbelastning och det kan ta lång tid innan du får ett besked. Kolla gärna av hur det ser ut i just din kommun.

Om du har checkat i alla boxar är det bara att sätta igång med skyltprocessen! Vill du gå djupare in på hur processen fungerar? Ladda ner guiden Fasadskylt – från idé till verklighet i 5 steg.

Läs vår guide  FASADSKYLT - FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET I 5 STEG  Ladda ner guide